Ankel og fod

Anklen består af en række forskellige knogler, ledforbindelser og ledbånd.

Illustration af knogler og ledforbindelser i anklen, med latinske betegnelser.

Skader i ankel og fod:

De hyppigste skader i anklen er forvridningsskader (forstuvning), ofte opstået i forbindelse med idræt. Forvridningen forårsager forstrækning af ledbånd og ledkapsler, og der opstår hurtigt en hævelse omkring anklen. Førstehjælp ved forvridningsskader er som følger:

  • Ro, hvor lang tid afhænger af hvor kraftig skaden er, generelt er ro i 48 timer godt, derefter sættes langsomt i gang.
  • Is, det skadede område køles hurtigst muligt med is, ca. 15 min hver time.
  • Husk: Pak isposen ind i et viskestykke el. lign.
  • Kompression, med elastikbind lægges kompres.
  • Elevation, hæv den beskadigede fod, så fortager hævelsen sig hurtigere.

Ved kraftige forvridninger kan det komme på tale med røntgenbilleder for at udelukke at noget skulle være brækket, i så fald vil operation og gipsbehandling ofte være nødvendig.

Efter en forvridningsskade kan der, selv efter at hævelsen har fortaget sig, være smerte/ømhed i forbindelse med bevægelse. Symptomerne kan skyldes, at et eller flere led i anklen ikke bevæger sig rigtigt, det kan skabe symptomer i måneder og år efter skaden. I sådanne tilfælde er kiropraktisk behandling normalt meget effektiv til at genskabe den normale bevægelse og komme af med smerterne.

Der findes også en række forskellige øvelser, der med fordel kan anvendes til at genoptræne foden. Sædvanligvis anvendes et vippebræt til denne genoptræning, men der findes også andre simplere øvelser, hvor man alene arbejder med anklens bevægelighed og styrke (der kan fx arbejdes med på skift at gå på hæle og tæer).

Aabenraa

Vestergade 23, st.
6200 Aabenraa

 

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Tønder

Tønder Sygehus, 2. sal
Carstensgade 6-10
6270 Tønder

 

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Skal vi ringe til dig?

Du skal ikke vente.
Kontakt os nu og få behandling.

OBS! Afbud skal ske telefonisk og 24 timer før din behandling.