Bækkensmerter

 

Bækkenet danner fundamentet for kroppen og består af korsbenet (sacrum) i midten og de to bækken halvdele (ilium). Disse tre knogler danner samlet en ring. Ovenpå korsbenet hviler rygsøjlen. I forlængelse af den nederste del af korsbenet sidder halebenet (coccyx), som danner et ikke ret bevægeligt led.

Ledet mellem korsben og bækkenet hedder sacro-iliaca leddet, også kaldet ”SI-leddet”.

På venstre side ses bækkenets knogler og ledbånd forfra, til højre bagfra. Coccyx (halebenet) midtfor og nederst.

Som illustrationerne viser, holdes bækkenet sammen af kraftige ledbånd omkring led og knoglefremspring, og der dannes derved et delvis eftergivende, men stærkt fundament for rygsøjlen. Disse ledbånd kan beskadiges ved en overbelastning, og der kan opstå både forkert funktion af led, ledsmerter og spændinger i den omliggende muskulatur. Hyppigt påvirkes rygsøjlen af funktionsforstyrrelser i bækkenet og der opstår kompensationer eller sekundære låsninger i lændens led eller højere oppe i rygsøjlen.

Halebenssmerter (coccyx)

Coccyx former et lille led med korsbenet, som kan bøjes eller forskubbes ved f. eks et fald på halen. Det sker også, at der opstår skade på coccyx under en fødsel. Den kiropraktiske behandling kan rette på leddets stilling, men ophelingstiden er normalt langvarig. Det anbefales at anskaffe en skråpude med udhulning bagtil, hvorved direkte tryk på coccyx undgås, når man sidder.

Hvem får ondt i bækkenet?

Bækkensmerter, som omfatter blot et af leddene i bækkenet, forekommer hos 13% af patienter med ondt i lændeområdet og hos 20% af gravide med ondt i lændeområdet. Har den gravide smerter i alle tre led i bækkenet kaldes det ægte bækkenløsning, og det forekommer hos ca. 5.5% af gravide kvinder.

Hvordan opstår bækkensmerter?

Symptomerne i bækkenet opstår ofte ved forkerte løft, vrid eller fald. Der opstår låsninger i et af bækkenleddene, som gør en meget bevægelseshæmmet. Den kiropraktiske undersøgelse kan udvides med røntgenundersøgelse, hvis der er mistanke om knoglebrud fra f. eks et fald. I sjældne tilfælde kommer symptomerne snigende over tid og skyldes gigtsygdomme. Kiropraktoren kan tage røntgenbilleder eller henvise til enten MR eller CT scanning til videre udredning. Er der tale om gigtsygdom, underretter kiropraktoren din læge, når du giver dit samtykke.

Hvordan behandles bækkensmerter?

Når der er tale om en låsning i et af bækkenleddene behandles den med manipulationsbehandling. Tillige gives der bløddelsbehandling eller eventuelt massage af de omliggende muskler, især sædemusklerne.

Mens der er akutte smerter og hævelser, vil du have gavn af at nedkøle leddet med en ispose hver 2.-3. time. Desuden frarådes det at løfte tunge ting, vride i kroppen eller stå halvt foroverbøjet i længere tid, da dette ofte provokerer et ømt bækkenled. Som med andre problematikker i bevægeapparatet, er det vigtigt i øvrigt at holde sig let i gang og afpasse belastning i job og fritid, som anbefalet af din kiropraktor. Optræning af bækken og lænd med lændestabiliserende øvelser kan begynde, når der værste smerter er reduceret.

Aabenraa

Vestergade 23, st.
6200 Aabenraa

 

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Tønder

Tønder Sygehus, 2. sal
Carstensgade 6-10
6270 Tønder

 

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Skal vi ringe til dig?

Du skal ikke vente.
Kontakt os nu og få behandling.

OBS! Afbud skal ske telefonisk og 24 timer før din behandling.