Facetledssyndrom

 

Facetled er de små led forbindelser der er placeret bagerst mellem ryghvirvlerne. Hver ryghvirvel har fire led forbindelser, to til den overliggende ryghvirvel og to til den underliggende ryghvirvel. Facetleddene styrer og begrænser bevægeligheden i hvirvelsøjlen, således at bruskskiver og muskler ikke bliver overbelastet.

Facetledssyndrom er en smertetilstand i facetleddene, hvor bevægeligheden i leddene er nedsat eller facetleddene er helt fastlåst. Tilstanden er ofte karakteriseret ved kraftige smerter (”som en kniv i ryggen”) i det ramte område. Mange gange rammer syndromet akut, man foretager en ”forkert” bevægelse eller et skævt løft, og pludselig skyder en kraftig smerte ind i det ramte område. Muskelspændinger følger umiddelbart efter, og gør ofte at smerterne føles i et større område.

Facetledssyndrom kan forekomme i hele hvirvelsøjlen, og betegnes ofte som ”et hold i ryggen/nakken”. Symptomerne ved akut facetledssyndrom er ofte kraftige, og patientens bevægelighed kan være meget indskrænket i det ramte område.

Symptomerne forværres ofte ved bagoverbøjning, og ved sidebøjning til den side hvor leddene er fastlåste. Desuden er der ofte forværring ved host/nys. Sidder facetledssyndromet i ryggen mellem skulderbladene (brystryggen), er der ofte smerter ved dyb vejrtrækning, og smerterne kan stråle frem foran i brystet.

På trods af de kraftige smerter som facetledssyndromet forårsager, er der som regel ikke ødelagt noget i ryg/nakke, og tilstanden kan behandles. Behandlingen består i manipulation af de fastlåste led samt bløddelsbehandling af de spændte muskler, der ud over instrueres i bevægeøvelser og strækøvelser, som skal hjælpe med at genoprette bevægeligheden i det ramte område. Behandlingen kan der hjemme suppleres med nedkøling af det smertende område, samt evt. indtag af smertestillende medicin.

Der ses ofte en hurtig bedring (1-2 uger) i symptomerne ved manipulationsbehandling af akut opstået facetledssyndrom.

Facetledssyndrom ses dog ofte at være tilbagevendende, og det kan være en god ide at analyserer bevægelser i hverdagen, for at finde frem til uhensigtsmæssige bevægelser, der kan medføre fornyede hold i ryggen/nakken. Der ud over virker træning forebyggende på nye episoder med rygsmerter, specielt stabiliserende træning kan anbefales.

Facetledssyndrom ses også i en kronisk udgave, hvor områder af ryg/nakke i længere tid har haft nedsat bevægelighed. Behandlingen af disse problemer er den samme som ved akut facetledssyndrom, men det tager ofte længere tid inden patienten får en vedvarende bedring (3-4 uger).

Foskellige andre tilstande/lidelser i ryg/nakke kan forværrer/fremprovokerer facetledssyndrom, og også forsinke/forhindre evt. bedring i tilstanden der kan blandt andet nævnes slidgigt (artrose), discusprolaps, skader på hvirvelsøjlen og piskesmældsskader.

Aabenraa

Vestergade 23, st.
6200 Aabenraa

 

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Tønder

Tønder Sygehus, 2. sal
Carstensgade 6-10
6270 Tønder

 

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Skal vi ringe til dig?

Du skal ikke vente.
Kontakt os nu og få behandling.

OBS! Afbud skal ske telefonisk og 24 timer før din behandling.