Hypermobilitet

 

Hvad er hypermobilitet?

Din krops led er stabiliseret af ledbånd, sener og muskler. Tilstanden hypermobilitet, også kendt som “løse led” eller ”overfleksibel, anvendes, når der vurderes at disse ledbånd og sener er mere eftergivelige end hos gennemsnittet. Hypermobilitet ses oftest hos kvinder og er delvist arvelig. Hypermobilitet kan forekomme både i få og i flere af kroppens led og forårsage smerter, idet de let overstrækkes og overbelastes. Endeligt er der den sjældne sygdom, Marfans Syndrom, som er en arvelig bindevævssygdom med symptomer fra hjerte-kar, øjne og skelet. De forekomer kun i 1-2 ud af 10.000.

 

Hvordan ved jeg om jeg er hypermobil?

Kiropraktorens undersøgelse lægger stor vægt på at vurdere dine leds bevægelighed, hermed også om de virker hypermobile. Har du ikke en behandler ved hånden kan du eventuelt bruge selv-testen, som står beskrevet nedenfor (Brightons metode).

 

Hvilke problemer kan der opstå ved hypermobilitet?

Hypermobilitet kan forøge risikoen for:

– at man pådrager sig skader ved sport eller fysisk arbejde

– at et skulderled går af led

– at der opstår nakke- og rygsmerter, hvis man har meget statisk arbejde

– at der opstår gener i forbindelse med graviditet (bækkenløsning)

– gentagne forstuvninger af anklerne

– at fodbuerne nedsynkes og der opstår platfodethed.

 

Hvordan behandles hypermobilitet?

Hypermobile patienter ses ret ofte i den kiropraktiske praksis, behandles som andre, men der lægges ekstra vægt på ledstabiliserende træningsøvelser. Det kan virke som et paradoks at hypermobile led behøver manipulationsbehandling, men netop fordi leddene kan overstrækkes, sker det ofte, at de ikke glider på plads og der opstår en fejlstilling eller direkte akut låsning. Smerterne opstår i leddene og den omkringliggende muskulatur, når fejlstillingen ikke rettes, hvorpå kroppen selv automatisk begynder at kompenserer på det unormale bevægmønster. Det er derfor vigtigt at komme i behandling inden der er opstået en slags kompensatorisk ”domino-effekt” af en skade.

 

 

Behandlingsforløb patienter med hypermobilitet.

 

Intensivt forløb:

De første behandlinger bør ligge tæt, således at du hurtigst muligt opnår forbedret funktion af det låste led. Det tilrådes tillige, at du holder sig i gang og undlader provokationer af dit problem. Ofte anbefales nedkølning med is, som formindsker hævelser omkring ledet og virker smertelindrende.

 

Opfølgende behandling:

Opfølgende behandling gives, når det intensive forløb ikke længere er påkrævet. Der kan være behov for et par opfølgende behandlinger selvom du er smertefri, idet der stadig kan være låsninger af mindre grad. Dette forebygger tilbagefald.

Når smerterne er for det meste aftaget, er det vigtigt at området styrketrænes. Derved opnås mest mulig stabilitet fra de omliggende muskler. Hertil er det vigtigt at både de dybe støttende muskler styrkes så vel som de overfladiske. Din kiropraktor kan vise dig hvordan du styrker disse udføres hjemme.

 

Forebyggende behandling:

Forebyggende kiropraktisk behandling er gavnlig generelt, men især efter et behandlingsforløb af længere tids varighed eller alvorlig skade. Desuden ses det ofte at hypermobile patienter har meget gavn af regelmæssige forebyggende behandlinger.

 

 

Selv-test for hypermobilitet.

Beighton’s metode.

Du kan teste dig selv på følgende måde, og får du 4 ud af 9 point er du givet vis hypermobil.

Lillefingeren kan overstrækkes mere end 90 grader (1 point for hver finger)

Tommelfingeren kan føres ind til underarmen (1 point for hver finger)

Albueleddet kan overstrækkes mere end 10 grader (1 point for hver albue)

Knæledet kan overstækkes mere end 10 grader (1 point for hvert knæ)

Du kan med strakte knæ føre håndfladerne i gulvet (1 point)