Skuldersmerter

 

Skulderen er det led i kroppen der har den største bevægelighed, det gør desværre, at stabiliteten i skulderleddet er udsat.

Hvordan fungerer skulderleddet?

Skulderens bevægelser er betinget af fri bevægelighed i en række led, det drejer sig om leddet mellem overarm og skulderblad (det egentlige skulderled), leddet mellem kraveben og skulderblad, leddet mellem kraveben og brystben og leddet mellem skulderblad og brystkassen. En række muskler og ledbånd omkring skulderen, skal også helst fungere optimalt, og endelig er det afgørende at ryg og nakke fungerer normalt. 

Foruden disse faktorer kan problematikker i hånden og underarmen påvirke skulderens funktion eller forårsage udstrålende smerter til skulderen.

Hvem får skuldersmerter?

Hyppigt opstår skuldersmerter efter fald eller udøvelse af sportsgrene med mange kast. Men alle med fysisk arbejde, ofte gentagende bevægelser og kontorarbejde, er ofte ramt.

Mange mennesker oplever derfor daglige skuldersmerter, ofte er skuldersmerterne kommet snigende gennem flere år, langsomt er funktionen i skulderleddet blevet nedsat, og bevægeligheden er med tiden blevet kraftigt forringet.

Behandling af skuldersmerter 

Behandlingen af sådanne problemer er ofte vanskelig og langvarig, strategien er først at normalisere bevægeligheden i skulderleddet og omgivende led (brystryg og nakke), derefter skal der sættes ind med træning af muskulaturen. Muskulaturen har for det egentlige skulderled en stor betydning for overarmens placering i forhold til skulderbladet, der findes en række små muskler, som holder overarmen på plads, ved længere tids smertetilstand træder disse muskler ud af funktion, og det er vigtigt efterfølgende at få disse muskler trænet op igen. Størst betydning for prognosen har varigheden af skuldersmerterne, jo før du kommer i behandling, jo hurtigere får du det bedre igen.

Hvad er en senebrist?

På animationen af skulderleddet ses supraspinatus musklen trække sig sammen, så tilfæstningen af dens sene bevæger armen op og ned. Denne muskel udgør en af de 4 rotator cuff muskler, også kaldet senemanchetten, det er de dybest liggende muskler omkring skulderen, og de holder skulderleddet på plads.

Supraspinatus senen kan blive flosset på grund af slid (degeneration,) eller den kan briste ved overbelastning (fx et fald). Kiropraktoren henviser til en MR-scanning af skulderen ved mistanke om en senebrist. Hvis senen er revet over, skal man vurderes med henblik på operation, kiropraktoren sørger for at henvise dig videre.

 

Hvad er en frossen skulder. 

Den frosne skulder starter med diffuse skuldersmerter. Skulderleddet bliver efterfølgende mere og mere bevægeindskrænket. Der er tale om forskellige såkaldte stadier i udviklingen og afviklingen af en frossen skulder: først ”frysestadie”, hvor der er ret kraftige smerter. Disse kan stråle ud i armen. Derpå det ”frosne stadium”, hvor smerterne begynder at forsvinde. Dog er der vedvarende bevægeindskrænkning. Og til sidst ”optøningsstadiet”, hvor skulderen genvinder sin bevægelighed. Uden behandling kan forløbet vare 1-2 år. Man skønner det rammer ca. 5 % af befolkningen, hyppigere kvinder, og især i 40-60 års alderen. 

Årsagen til den frosne skulder er stadig ikke helt klar, men en eller anden form for skade er nok en del af det. I leddets kapsel, som er en stor væskefyldt lomme uden om hele leddet, opstår der vævsbindinger, som så hiver og trækker i den ømme ledkapsel ved selv små bevægelser.

 

Behandling af frossen skulder. 

Hvert stadie af forløbet kan variere meget af uvisse årsager. Hele forløbet kan derfor strække sig over uger til måneder. Indsprøjtning med binyrebarkhormon har ikke nogen overbevisende effekt på lidelsen. 

Behandlingen hos kiropraktoren har fokus på at få skulderleddets bevægelighed normaliseret med behandling og hjemmeøvelser. Resten af kroppens bevægelser præges hurtigt af den smertefulde skulder og der opstår ofte forstyrrelse i led og muskler i nakke og mellem skulderbladene. Disse funktionsforstyrrelse løsnes løbende, mens skulderen genvinder sin bevægelighed. 

Aabenraa

Vestergade 23, st.
6200 Aabenraa

 

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Tønder

Tønder Sygehus, 2. sal
Carstensgade 6-10
6270 Tønder

 

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Skal vi ringe til dig?

Du skal ikke vente.
Kontakt os nu og få behandling.

OBS! Afbud skal ske telefonisk og 24 timer før din behandling.