Tennis/Golfalbue

Albuen sørger for, at vi kan bøje armen og føre hånden op til munden, den sørger ligeledes for, at vi kan dreje underarmen, det bruger vi fx når vi låser en dør op. Albueleddet består egentlig af to led, leddet mellem overarmen og albuebenet (det egentlige albueled) og leddet mellem albueben og spoleben. Albuen er ligeledes tilhæftningssted for en række muskler, det drejer sig specielt om en del af håndleddets bøje-, og strækkemuskler.

Albuen kan blive skadet på mange måder, men de hyppigste skader er overbelastning på ydersiden (tennisalbue) eller på indersiden (golfalbue) af albuen. Disse overbelastningsskader forekommer hyppigst i aldersgruppen 30-60 år. De er 4 gange hyppigere i aldersgruppen 30-40 år end i noget andet årti. Skaden opstår sjældent før man er fyldt 30, og tennisalbue er 7 gange hyppigere end golfalbue.

Forsiden af arm og albueled til venstre, og bagsiden til højre.

Tennisalbue refererer til tilfæstningspunktet på ydersiden af albuen – på illustationen hedder det ”Laterale epichondyle of humerus”

Golfalbue refererer til tilfæstningspunktet på indersiden af albuen – på illustrationen hedder det ”Medial epichondyle of humerus”

Tennisalbue

Tennisalbue er en overbelastning i de muskler der bøjer håndleddet bagover, det er de muskler der hæfter på ydersiden af albuen. Symptomerne er ømhed ved berøring/tryk på ydersiden af albuen og smerter ved bagoverbøjning af hånden mod modstand. Smerterne kan både stråle op i overarmen og nedad i retning mod håndleddet. Symptomerne kan komme pludseligt, eller opstå over længere tid. Betegnelsen ”tennisalbue” er egentlig lidt misvisende, idet symptomerne udover ved tennis også kan opstå ved mange andre ting såsom golf, violinspil, manuelt arbejde (fx frisører og håndværkere), roning m.m.

Golfalbue

Golfalbue er en overbelastning i de muskler der bøjer håndleddet forover, det er de muskler der hæfter på indersiden af albuen. Ved golfalbue er der ømhed ved berøring/tryk på indersiden af albuen, og smerter ved foroverbøjning af håndleddet mod modstand. Som ved tennisalbue kan smerterne stråle både opad og nedad i armen. Golfalbue opstår ofte i forbindelse med serv i tennis, kast i fx håndbold, svømning og ved manuelt arbejde (fx ved meget arbejde med ”hammerbevægelser”.

Selvbehandling

Når symptomerne på tennis eller golfalbue opstår, tilrådes det at man køler det ømme område med is (10-15 min ad gangen hver anden time). Det er ligeledes vigtigt, at man aflaster det ramte område, så ophør med den aktivitet der skaber problemer!

Behandling

Hvis problemet ikke fortager sig igen, kan du prøve med kiropraktisk behandling. Behandlingen vil typisk bestå i manipulationer i albue og håndled, trykmassage eller akupunktur i involverede muskler, samt instruktion i stræk og styrkeøvelser.

Videre udredning og behandling.

Er der intet af ovenstående der hjælper, kan man prøve med kortisonindsprøjtninger, gigtmedicin eller forskellige former for ultralydsbehandling. I sidste ende kan man overveje en operation, men det kommer først på tale efter mindst 6 måneders symptomer.

Aabenraa

Vestergade 23, st.
6200 Aabenraa

 

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Tønder

Tønder Sygehus, 2. sal
Carstensgade 6-10
6270 Tønder

 

Telefontider:
Man-Torsdag 08.00 -17.00
Fredag 08.00 -14.30

Skal vi ringe til dig?

Du skal ikke vente.
Kontakt os nu og få behandling.

OBS! Afbud skal ske telefonisk og 24 timer før din behandling.